Afvallen met behulp van een eiwitdieet

21 October 2019

Wanneer je begint met afvallen wordt al vaak geroepen dat je minder moet eten en meer moet bewegen. De meeste diëten zijn gebaseerd op het feit dat je lichaam meer energie moet gebruiken dan je voorheen deed.

Echter ervaren veel mensen dat dit geen gemakkelijke methode is. Ze houden het vaak niet vol, doordat zij in hun oude eetgewoonten terugvallen met dank aan een hongergevoel. Dit komt vaak voor bij diëten waarbij koolhydraat rijk wordt gegeten wat terug wordt gevonden in brood, ontbijtkoek en eierkoeken.

Minder koolhydraten eten

In de voeding van vandaag zitten meer koolhydraten dan vroeger. Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Wanneer je hier teveel van binnen krijgt worden koolhydraten omgezet in lichaamsvet.

Om gewicht te verliezen moet je je eigen vetreserves aanspreken. Dit lukt beter als je niet de beschikbare koolhydraten in jouw lichaam hoeft aan te spreken. Je kunt het beste je opgeslagen voorraad vet aanspreken door minder koolhydraten te eten en meer eiwitten. Hierop zijn dan ook de meeste eiwitdiëten gebaseerd.

Meer eiwitten eten

Ons lichaam heeft eiwitten nodig om onze botten en spieren te kunnen onderhouden. Het grote voordeel van eiwitten is dat deze minder snel worden verteerd dan koolhydraten en vetten. Zodoende blijf je ook langer een verzadigd gevoel houden. Ook zorgen eiwitten ervoor dat je spierweefsel na een goede work-out sneller herstellen en dat is belangrijk wanneer jij je doel hebt bereikt en bij je doel wilt blijven.

De gouden regel voor de inname van eiwitten is dat je 2 a 3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht consumeert.

Dit zijn populaire voedselbronnen waar je eiwitten uit kunt halen:

 • Vlees

  Denk bijvoorbeeld aan kalkoen, kip, rundvlees

 • Eieren

  zowel het eiwit als eigeel van een ei bevat heel kwalitatief eiwit. Het eigeel is onterecht als “ongezond” bestempeld, onderzoeken tonen aan dat het juist de gezondheid kan verbeteren indien gebruikt in combinatie met een goed dieet.

 • Vis

  In alle vissoorten komen veel eiwitten voor. Ook bevat het weinig verzadigde vetten en veel onverzadigde vetten.

 • Zuivel

  Kwark bevat veel eiwitten en geven deze traag aan jouw lichaam af, wat handig is gedurende dag of nacht. Het zit ook in melk, wat drinkbaar is en snel opgenomen wordt. Lekker kaasplankje 's avonds als je naar de tv kijkt? Helemaal niet erg, kaas is een goede bron van eiwit maar let wel op de verzadigde vetten.

Waarom niet standaard alleen maar kwark eten?

Elk dierlijk eiwit bevat alle essentiële aminozuren die er nodig zijn om spiergroei mogelijk te maken. Met dat van de baan, kan je afwisselen om volgende redenen:

 • Wat je nodig hebt

  Elke eiwitbron bevat een andere hoeveelheid eiwit, vet. Zo neem je kip als je weinig vet maar geconcentreerd eiwit wil. Vette vis, als je veel eiwit wilt maar ook gezonde vetten wil. Melk bevat meer koolhydraten dan vlees, wat ook nut kan hebben op bepaalde momenten van de dag. Hetzelfde geldt voor koolhydraat bronnen. Havermout bevat meer vezels, aardappelen meer zetmeel enz.

 • Afwisseling

  Als je elke dag 300 gram eiwit moet eten, dan gaat het snel vervelen om telkens kip te eten. Wat gaat vervelen, leidt uiteindelijk tot overslaan van maaltijden of gewoon geen eetlust.

 • Prijs

  Voeding kan duur zijn. Het is raadzaam om af te wisselen om de prijs van je dagelijkse voedselinname omlaag te krijgen en toch een kwalitatief goede eiwitten te geraken is dus weer een puntje dat voor velen belangrijk is.

 • Gezondheid

  Variëren in voeding maakt een dieet gezond: telkens hetzelfde eten maakt dat je ook telkens dezelfde stoffen binnenkrijgt, met dezelfde voor -en nadelen. Hoe meer variatie, hoe beter.

 • Handig

  Veel eiwit en koolhydraatbronnen moeten niet gekookt worden en kunnen koud gegeten. Dit is handig om mee te nemen, of in situaties waar je geen mogelijkheid hebt om te koken, bakken.

 • Vegetariërs

  Vlees en vis vallen weg, dus variëren is essentieel om aan een compleet eiwit te geraken.

Voor mensen die een eiwitrijk dieet volgen zijn er ook consequenties, sommige mensen zijn er gevoelig voor en krijgen puistjes. Wat kan je het beste hier tegen doen? De volgende 10 punten kunnen jou helpen om de consequenties te vermijden.

 1. Verminder de eiwitinname, bouw langzaam op.
 2. Verminder de calorie inname.
 3. Neem zink tabletten of capsules of ZMA.
 4. Neem vitamine B tabletten of capsules.
 5. Neem 1-2 eetlepels lijnzaadolie en/of visolie per dag.
 6. Drink meer zuiver water.
 7. Eet minder suikers en verzadigde vetten.
 8. Ga af en toe onder de zonnebank of loop buiten rond in de zon.
 9. Ga wat vaker sporten, met name gericht op cardio
 10. Gun jezelf ook eens wat rust, ga bijvoorbeeld eens in de sauna.