Hoe ga ik spontane eetlust tegen?

05 December 2019

Het brein stuurt continu signalen op basis van lichamelijke behoeftes, dus ook wanneer je honger hebt. Wanneer het brein aangeeft dat je honger of trek hebt stuurt het aan op voeding met hoge energiewaarde. Dit zijn over het algemeen snelle suikers, dit wordt namelijk snel opgenomen door het lichaam waardoor je tijdelijk een energieboost krijgt. Helaas is dit niet voor lange duur en zal je snel opnieuw teruggrijpen naar voeding die deze energiebehoefte aanvult.

Hoe ga je deze impulsieve eet signalen tegen? Om jouw spontane eetlust te verminderen, kun je een aantal dingen doen. Wist je dat het brein de grootste energieverbruiker is.

Eet voldoende meervoudige koolhydraten

Zorg ervoor dat je vezelrijke voeding eet, dit zijn over het algemeen meervoudige (complexe) koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan rijst, aardappelen, havermout of pasta. Deze voedingsstoffen verlagen de opnamesnelheid in de maag, waarmee de afgifte van verzadigingshormonen beïnvloed worden.1 2 Zo kan een maaltijd waar kikkererwten of linzen in zitten de verzadiging van het lichaam verhogen tot wel 31% blijkt uit een onderzoek over eet impulsen.3 Het is daarnaast beter om de eiwitinname te beperken tot maximaal 25% van de calorie inname, ten gunste van de gezondheid van je darmen. Kies daarom voor een koolhydraat- en vezelrijk voedingspatroon. Gezond eten is namelijk heel belangrijk.

Drink voldoende water

Het advies is om minimaal 2 tot 3 liter water te drinken per dag. Naast dat water heel gezond is, zorgt het tevens voor een verzadigd gevoel. Uit onderzoek bleek dat wanneer mensen 2 glazen water consumeerde tijdens het eten, dat zij 22% minder consumeerde van personen die geen water of andere vloeistoffen dronken.

Dit komt doordat de maag uitzet en er een signaal naar het brein wordt gestuurd dat je maag verzadigd is. Zo kan je als ontbijt een smoothie maken op basis van water en havermout. Doordat de smoothie een papperig drankje is, zal je maag hier voor een langere periode op teren. Bij het avondeten helpt soep voor een sneller verzadigd gevoel, onderzoekers hebben geconstateerd dat mensen gemiddeld 100 calorieën minder eten doordat zij de maaltijdsoep hadden genuttigd.4

Zorg voor voldoende slaap en beperk stress

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een slaaptekort leidt tot impulsieve keuzes en tevens een verhoging van de eetlust en honger. Wanneer je vermoeid bent heeft het lichaam energie tekort en probeert dit te compenseren door middel van voeding. Hier wordt namelijk energie uitgehaald. Het is lastiger voor je lichaam om sneller verzadigd te raken doordat de verzadigingshormonen minder goed werken als je vermoeid bent.5 6 Dit gebeurt als je minder dan 7 uur hebt geslapen. Een slaaptekort verhoogd tevens het stress, doordat de aanmaak van het hormoon cortisol verhoogd wordt. Over het algemeen zorgt dit hormoon voor het aanzetten tot eten. Uit een experiment is gebleken dat deelnemers met een hogere mate van stress zo’n 22% meer calorieën aten vergeleken deelnemers die geen stress ondervonden.7

Wil jij hulp met het vinden van maaltijden die rijk zijn aan meervoudige koolhydraten en vezels, waardoor het hongergevoel afneemt? Probeer de maaltijdsuggesties van Healthyleven. Deze maaltijden worden op basis van jou behoeftes gegeneerd. Interesse in wat calorieën zijn? Lees hier meer.