Waarom een plantaardig dieet goed is

30 October 2019

Plantaardig dieet heeft in de afgelopen 5 jaar steeds meer aan populariteit gewonnen. Zo heeft de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) geconstateerd dat er naar schatting zo’n 127.500 veganisten in Nederland zijn. Dit betekent dus dat zij geen vlees, vis of andere dierlijke producten nuttigen.

Dierlijke voeding vs plantaardige voeding

Het overwicht van wetenschappelijk bewijs suggereert dat een dierlijk dieet, waarbij voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en zuivel de basis vormen voor de meeste maaltijden de algehele gezondheid vermindert, het risico op tal van ziekten verhoogt en onze levensduur verkort. Omgekeerd geldt dat hoe meer planten je eet, hoe gezonder je bent, je risico op veel belangrijke ziekten vermindert en de kwaliteit en duur van ons leven verhoogt1.

Bevindingen uit de grootste toekomstgerichte studies over voeding en kanker in de menselijke geschiedenis hebben aangetoond dat het eten van slechts 50 gram kipfilet per dag het risico op enkele van de snelst groeiende kankers, zoals lymfomen en leukemieën, tot 280% verhoogt2.

Een Harvard-studie uit 2011, gefinancierd door de National Institutes of Health, toonde aan dat mannen die slechts 2,5 eieren per week consumeerden, vergeleken met degenen die minder dan een half ei per week consumeerden, hun risico op een dodelijke vorm van prostaatkanker met 81 procent verhoogde3. Zo tonen deze en andere onderzoeken aan dat mensen die een dieet met veel dierlijke eiwitten eten (inclusief rood vlees, gevogelte, vis, zuivel en eieren), meer dan 400% meer risico lopen om aan kanker te overlijden4.

Tot slot ervaren mensen die volledig plantaardig eten een risico afname van ongeveer de helft op darmkanker en een derde op prostaatkanker5.

Waarom zou ik aan een plantaardig dieet beginnen?

Een plantaardig dieet kent vele voordelen, de drie voornaamste voordelen zijn:

  • Bevordering van de bloedsomloop

    Doordat onze bloedvaten versoepelen en verbreden door het eten van plantaardige voeding zorgt dit voor een betere zuurstoftoevoer waardoor voedingsstoffen gemakkelijker tot onze spieren, brein en overige lichaamsdelen komen. Tevens helpt het met de afvoer van afvalstoffen, dit is van belang omdat deze ons lichaam verlaten om zo de kans op ontstekingen te verminderen6

  • Bevordering van conditie van de spieren

    Naast het verkrijgen van meer energie doordat de bloedsomloop bevorderd zorgen nitraten in plantaardig voedsel ervoor dat onze spieren efficiënter kunnen samentrekken, waardoor de energiereserves worden bespaard en deze meer werk kunnen verrichten met dezelfde hoeveelheid inspanning7. Dit vertaalt zich in meetbare verbetering van fysieke prestaties, of het nu gaat om fitness, voetbal of atletiek.

  • Kans vermindering op ontstekingen

    Kans vermindering op ontstekingen, ongeveer 70% van alle ziekste, inclusief een derde van alle kankervormen, staat in verband met voeding. Door plantaardig te eten wordt de kans op deze ziektes drastisch verlaagd (8). Eén van de redenen hiervoor is dat planten van nature een hoge dosis ontstekingsremmende verbindingen bevatten, samen met duizende krachtige antioxidanten9.

Hulp nodig voor een plantaardig dieet?

Healthyleven kan een plantaardig voedingsschema genereren op basis van jouw caloriebehoefte. Hierdoor kun jij direct een plantaardig dieet uitproberen. Nu is dit wellicht een grote omschakeling, daarom adviseert Healthyleven om een geleidelijk overgang tot maken. Probeer bijvoorbeeld eerst een vegetarisch dieet of eet een keer per week vegan of vegetarische.

Doe jij ook 1 november mee aan World Vegan Day?

Bronnen:

1 Rizzo NS, Jaceldo-Siegl K, Sabate J, Fraser GE. Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1610-9.

2 Rohrmann S, Linseisen J, Jakobsen MU, Overvad K, Raaschou-Nielsen O, et al. Consumption of meat and dairy and lymphoma risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer. 2011 Feb;128(3):623-34.

3 Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Chan JM. Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate-specific antigen-era: incidence and survival. Cancer Prev Res (Phila). 2011 Dec;4(12):2110-21.

4 Levine ME, Suarez JA, Brandhorst S, Balasubramanian P, Cheng CW, Madia F, Fontana L, Mirisola MG, Guevara-Aguirre J, Wan J, Passarino G, Kennedy BK, Wei M, Cohen P, Crimmins EM, Longo VD. Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metab. 2014 Mar;19(3):407-17.

5 Le LT, Sabaté J. Beyond Meatless, the Health Effects of Vegan Diets: Findings from the Adventist Cohorts. Nutrients. 2014 Jun;6(6):2131-47.

6 Barnard ND, Goldman DM, Loomis JF, Kahleova H, Levin SM, Neabore S, Batts TC. Plant-based diets for cardiovascular safety and performance in endurance sports. Nutrients. 2019 Jan;11(1): pii: E130.

7 Mosher SL, Sparks SA, Williams EL, Bentley DJ, Mc Naughton LR. Ingestion of a nitric oxide enhancing supplement improves resistance exercise performance. J Strength Cond Res. 2016 Dec;30(12):3520-4.

8 Ricker MA, Haas WC. Anti-inflammatory diet in clinical practice: A review. Nutr Clin Pract. 2017 Jun;32(3):318-25.

9 Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan;9:3.