08 November 2019
Dit is een vraag die wij onszelf te weinig stellen, komt onze voedsel bijvoorbeeld uit Nederland of uit een heel ander land bijvoorbeeld China of India. Naast dat het belangrijk is waar ons voedsel vandaan komt, is het van belang dat je weet wat er met het voedsel gebeurt is. Is het namelijk bewerkt? Zo ja, wat is er dan mee gedaan? Laten we hier dieper op ingaan.
De definitie die gebruikt wordt voor onbewerkt voedsel is: “Dit zijn voedingsmiddelen die uit één ingrediënt bestaan” zonder toevoegingen. Denk hierbij aan aardappelen, broccoli, sinaasappels, havermout, honing, rijst of (hele) vis. Misschien is het je opgevallen dat het allemaal natuurproducten zijn. Deze groeien en leven in de natuur en worden na het vangen of oogsten klaar gemaakt voor de verkoop. Een stelling die je kan maken is “Hoe dichterbij de bron des te beter”. Echter gaat deze stelling niet altijd op, omdat je hieruit al kan concluderen dat veel producten bewerkt zijn.
Er is een groot verschil tussen type voedsel die bewerkt zijn. Zo is ingevroren voedsel en fruit niet per se ongezonder dan vers voedsel. En hebben gepasteuriseerde en gefermenteerde zuivel juist gezonde bacteriën voor ons darmstelsel. Hierbij kan er onderscheid worden gemaakt dus drie types:
Het gaat om de intensief bewerkt voedsel wat zeer ongezond en schadelijk is voor de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hetzelfde aten in caloriewaarde toch minder voedingsstoffen tot zich namen, omdat het lichaam moeite heeft met het verwerken van bewerkt voedsel. Dit had als gevolg dat deze mensen die bewerkt voedsel aten, in lichaamsgewicht aankwamen. Tevens hadden de deelnemers continu trek en kregen ze behoefte in zoetigheid. Bij de groep dat enkel onbewerkt voedsel consumeerde, bleef hun bloedsuikerspiegel normaal en hadden zij een verzadigd gevoel na iedere maaltijd1. Hieruit kunnen wij dus concluderen dat je zeer bewerkte producten het beste kan vermijden.
Sta dus altijd even stil in de supermarkt wanneer je iets koopt, door welke processen en fases dit product is geweest voordat het is verpakt. Gebruik bijvoorbeeld het Healthyleven voedingsschema om tot recepten te komen waar minimaal bewerkt voedsel in zit. Hierdoor zorg je ervoor dat je een langer verzadigd gevoel hebt en minder snel gaat snacken.
Bronnen:
1 Kevin D. Hall, Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain, Volume 30, issue 1, july, 2019.