Waarom is gezond eten belangrijk?

05 May 2023

Behalve dat gezond eten heel erg lekker is, is het ook belangrijk. De afgelopen jaren zijn we ons met zijn alle veel meer bewust geworden van wat wij allemaal naar binnen werken en is gezonde voeding een ware trend geworden. Maar waarom is gezond eten dan zo belangrijk? En wat moet je doen om gezond te eten? Daarover vertel ik je graag meer in dit blog bericht.

Een goed gevoel door te eten!

Gezond eten, en ook ongezond eten, heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Steeds meer zijn wij bezig met bewuste en gezonde voeding. Zo willen we weten wat we eten en waar het eten vandaan komt, en natuurlijk welke voedingsstoffen het bevat. Via televisie, sociale media en andere kanalen word je bedolven met gezonde recepten. De een nog gezonder en mooier dan de ander. Maar vergeet niet waarom een gezonde levensstijl zo belangrijk is, want gezond eten is veel leuker en makkelijker als je weet waarom je het doet.

Het doel van gezond eten

Gezond eten is per definitie geen doel. Eigenlijk is het een middel. Een middel om te zorgen dat jij je goed voelt. Gezonde voeding heeft op diverse manieren effect op ons lichaam, zowel van binnen als van buiten. Hieronder vind je zeven redenen waarom gezond eten zo belangrijk is voor jou.

 1. Je bent vrolijker
  Gezond eten heeft effect op jouw brein. Zo bevat een banaan 10mg dopamine. Dat is een stofje wat zorgt voor positiviteit in de hersenen.
 2. Je wordt minder snel oud
  Voeding heeft effect op het verouderingsproces. Fruit bevat bijvoorbeeld antioxidanten. Antioxidanten helpen je bij het beschermen van jouw huid. Ook omega3 vetten in zalm zijn goed voor de huidcellen en vertragen het proces van ouder worden.
 3. Je eet minder
  Door de hoeveelheid voedingsstoffen in gezond eten ben je langer verzadigd en heb je minder snel nieuwe trek.
 4. Je hebt meer energie
  Heb je ooit gemerkt dat je na een maaltijd ongezond eten een energiedip hebt? Dat kan kloppen. Het lichaam heeft energie nodig om eten te verwerken. Als het eten geen energie bevat dan heeft jouw lichaam meer energie nodig om het eten te verwerken dan dat het energie oplevert.
 5. Je hebt minder stress
  Volgens de krant Huffingtonpost blijkt dat voedsel met vitamine C, omega 3 vetten en magnesium helpen tegen stress. 
 6. Je valt af
  Voor veel mensen is dit voornamelijk de reden om gezonder te gaan eten. Eigenlijk heel logisch. Als je frisdrank inruilt voor water en gefrituurd eten ruilt voor fruit en groente betekent dit dat je minder calorie├źn binnen krijgt. En als je minder calorie├źn binnen krijgt dan dat je verbrandt op een dag betekent dit dat je zult afvallen.
 7. Je bent gezonder
  Ongezond eten kan voornamelijk op de lange termijn zorgen voor vervelende problemen en ziektes. De grote boosdoener hiervan is voornamelijk suiker. Probeer daarom als je je gezondheid wilt verbeteren producten welke veel suiker bevatten te vermijden.

Dus daarom is gezond eten zo belangrijk

Door gezond te eten voel je je fit, krijg je meer energie, kun je beter slapen, kun je je beter concentreren en krijg je een betere weerstand waardoor je minder vaak ziek wordt. Gezond eten zorgt ervoor dat je je goed voelt en dat je goed kunt functioneren.

Snacken, mag dat dan nog wel?

Uiteraard mag je nog steeds snacken, wij hebben er zelfs een heel artikel aan besteed welke snacks gezond zijn en waarom dat goede keuzes zijn voor tussendoor.