Wat is glucose?

17 October 2019

Eigenlijk is glucose een vorm van suiker en dit zit in voeding dat koolhydraten bevatten. In jouw lichaam (maag en darmen om specifiek te zijn) worden deze koolhydraten omgezet naar glucose. Glucose is tevens een brandstof voor je lichaam.

Glucose wordt dus door je lichaam omgezet in energie, waardoor je kunt bewegen en denken. Wist je al dat geen enkel orgaan in jouw lichaam kan functioneren zonder glucose?

Bloedsuikergehalte

Je lichaam is constant bezig om een juiste glucosebalans (bloedsuikergehalte) te vinden. Dit kun je zelf merken, doordat je veel gaapt of een eetbui krijgt. Je lichaam geeft op dit soort momenten aan dat het te weinig brandstof (glucose) heeft om goed te kunnen functioneren.

Als je te weinig glucose in je lichaam zit, kun je flauwvallen of zelfs in coma raken. Je lichaam maakt namelijk insuline aan, om glucose om te zetten naar energie. Mensen met diabetes maken onvoldoende insuline aan, waardoor de glucose ook niet uit het bloed gehaald kan worden.

Wij hebben de volgende tips voor jou:

  1. Eet iedere dag
  2. Eet drie maaltijden per dag (ontbijt, lunch en avondeten) en gun jezelf 1 of 2 tussendoortjes (mueslireep, snoepgroenten)
  3. Kies voor onbewerkte voeding
  4. Eet minder suikerrijke producten en kunstmatige zoetstoffen
  5. Kies voor langzame koolhydraten zoals bijv. zoete aardappel, zilvervliesrijst, fruit of chocolade met 70% of meer cacao
  6. Zorg ervoor dat je voldoende beweegt, dit verbrand namelijk je brandstof

Een voorraad glucose

Je lichaam is in staat om glucose op te slaan, voor een later moment. Dit gebeurt vooral in je spieren en bij je lever. Het heet vanaf dat moment dan ook geen glucose meer, maar glycogeen.

Wanneer je een poos niet hebt gegeten, kan je lichaam de glycogeen weer omzetten naar glucose. Zodoende kan je lichaam dus blijven functioneren. Zo heeft glycogeen, samen met glucose, een belangrijke taak voor jouw lichaam.