Wat zijn calorieën?

14 October 2019

Calorieën zijn de maateenheid voor de hoeveelheid energie dat jouw lichaam nodig heeft om zuiver water met één graad te kunnen verwarmen. Vergis je overigens niet dat kilocalorieën (kcal) bestaan uit 1000 calorieën. Eigenlijk is het al een ouderwets meetmethode en worden tegenwoordig joules gebruikt voor het berekenen van de hoeveelheid energie dat jouw lichaam nodig heeft. Voor voeding wordt echter nog steeds de caloriemeting gebruikt.

Waaruit bestaan calorieën

Calorieën bestaan uit meerdere componenten, die elk zijn eigen toegevoegde waarde heeft binnen jouw lichaam. We sommen ze hieronder voor jou op.

  1. Vet

    Vet wordt door jouw lichaam gebruikt voor bijvoorbeeld vitamine A, D en E in op te slaan. In onverzadigd vet zitten overigens belangrijke vetzuren, die jou helpen bij het verminderen op de kans van hart- en vaatziekten.

  2. Eiwitten

    Je spieren, organen, zenuwstelsel, botten en zelfs je bloed bevatten allemaal eiwitten. In eiwitten zitten de belangrijke aminozuren die jouw lichaam nodig heeft om nieuwe lichaamscellen te creëren.

  3. Koolhydraten

    Koolhydraten geeft je lichaam energie, maar is ook erg belangrijk om andere redenen. In koolhydraten zitten namelijk ook glucose, iets waar je hersenen niet zonder mee kunnen functioneren.

Hoeveel calorieën heb ik dan nodig

Er komen diverse onderdelen bij de berekening kijken. Zoals je leeftijd, lengte en hoeveel je op een dag beweegt. Een kind heeft bijvoorbeeld extra calorieën nodig voor zijn groei, terwijl een senior wat minder kunnen hebben vanwege hun vertraagde stofwisseling. Tijdens het sporten verbrand je ook een hoop calorieën, waardoor je wat meer mag hebben.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kilocalorieën wordt door het voedingscentrum vastgesteld op 2700 kcal voor mannen en 2000 kcal voor vrouwen. Voor beide geldt dat ze een zittend beroep hebben en een niet actieve levensstijl hebben. Dat laatste wil zeggen dat ze niet met enige regelmaat sporten.

Wat gebeurt er met een calorie in mijn lichaam

Wanneer je lichaam direct energie nodig heeft, zal het snelle koolhydraten gebruiken om de organen die het hard nodig hebben te voorzien. Dit is een belangrijke factor om op te letten voor bij het sporten. Voelde je je bijvoorbeeld een keer duizelig na het intensieve sporten? Dat komt dan doordat je lichaam onvoldoende energie kan produceren.

Het is ook heel belangrijk om op te letten of je niet teveel calorieën consumeert. Wanneer je teveel consumeert zal een calorie worden omgezet naar vet. Een klein beetje is uiteraard niet erg, maar het is niet goed wanneer je teveel vet hebt waardoor je ziek kunt worden.